Haberler

1-7 Nisan Kanser Haftası

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Kanser teşhisi rakamı 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Kanser teşhisi rakamı 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, 1-7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle açıklama yaptı. Köksal, "Kelime anlamı olarak kanser, 'bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara' denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir" diye konuştu.

Son yıllarda kanserin tüm dünyada artış gösteren bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Yusuf Köksal, "Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın verilerine göre 2008 yılında dünya genelinde 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken, bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız bu artışın önemli bir bölümü ne yazık ki gelişmekte olan ülkelerde görülecektir. Gelişmekte olan ülkelerde sadece kanser sıklığı değil fakat aynı zamanda kansere bağlı ölümler daha fazla artış gösterecektir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kanserde görülen bu artışın temel üç sebebi; yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite salgınıdır. Kanser sadece pahalı ilaç vb. tedaviler ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık değildir kanseri önleme ve erken teşhise yönlendirmeleri gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki kanser önlenebilir bir hastalıktır" şeklinde konuştu.

Beslenme yaşama ve gelişme için gerekli olduğunu söyleyen Köksal, "Ancak beslenme bakımından yapılan yanlış davranışlar bazı hastalıklara, bu arada kanserin gelişmesine de zemin hazırlar. Örneğin besinler içinde fazla miktarda yağ bulunması, yiyeceklerin kızartma şeklinde hazırlanması, çok tuz tüketilmesi, hormonlu gıdaların fazlaca tüketilmesi, hayvansal kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi, bazı besin elementlerinin de gereğinden az tüketilmesi bazı kanserlerin meydana gelmesi bakımından önemlidir. Buna karşılık, hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdaların bolca yenmesi, taze meyve ve sebzenin bol olarak tüketilmesi, vitamin ve mineral bakımından zengin besinlere yer verilmesi, yemek öğünlerinin düzenli olması, günlük kalori miktarının yeterli olması ve her gün değişik besin ögelerinin dengeli bir şekilde tüketilmesi kanser gelişmesine karşı koruyucu rol oynar" ifadelerini kullandı.

Kanserden korunma bakımından ve kanserin hangi nedenle meydana geldiğinin bilinmesi gerektiğini söyleyen Köksal, "Kanser çok nedenli bir hastalıktır. Bu nedenler arasında çevresel faktörler önemli yer tutmaktadır. Bireysel bir davranış özelliği olan sigara içilmesinin de çeşitli kanserlerde rolü olduğu bilinmektedir. Başta akciğer kanseri ve gırtlak kanseri olmak üzeri insanlarda görülen kanserlerden en az 10 tanesinin meydana gelmesinde sigara kullanılmasının etkisi vardır. Dolayısı ile sigaradan uzak kalmak suretiyle çok sayıda kanserden etkili şekilde korunmak mümkündür. Kanserden korunmak kanser tedavisinden her zaman daha kolay ve daha ucuzdur. Kanserle ilgili bildiklerimizin artması ve erken tanı-tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile artık kanserle mücadelede daha güçlüyüz. Kanser taramaları ve erken teşhise yönelik ilimizde KETEM adı verilen Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri kurulmuştur" açıklamasında bulundu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Dünya Sağlık Örgütü Yusuf Köksal Samsun Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title