Haberler

1,5 Yaşındaki Miray, Nakille Hayat Buldu

Antalya'da doğuştan böbrek yetmezliği çeken 1,5 yaşında ve 6,5 kilo ağırlığındaki Miray Kaplan, Samsun'da beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki çocuğun böbreğiyle hayat buldu.

Antalya'da doğuştan böbrek yetmezliği çeken 1,5 yaşında ve 6,5 kilo ağırlığındaki Miray Kaplan, Samsun'da beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki çocuğun böbreğiyle hayat buldu.

Adana'da yaşayan Mahmut- Ayten Kaplan'ın 5 çocuğunun en küçüğü olan Miray Kaplan'a, 28 günlükken gittiği hastanede kontenjinal nefrotik sendrom teşhisi kondu. Bir süre ilaç tedavisi gören Kaplan'ın sağlığına kavuşması için doktorlar böbrek nakli yapılması gerektiğini bildirdi.

Aile, nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesine geldi. Gönüllü olan anne ve babanın tetkikleri yapılırken doktorlar 6,5 kilo ağırlığındaki Miray'ın ameliyattaki başarı şansının daha yüksek olması için bir çocuğun böbreğinin nakledilmesinin daha doğru olduğunu söyledi. Bu sırada Samsun'da beyin ölümü gerçekleşen ve ismi açıklanmayan 5 yaşındaki bir çocuğun organları ailesi tarafından bağışlandı.

Çocuğun böbreklerinden biri Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu ile ekibi tarafından Miray'a nakledildi. Başarılı geçen naklin ardından Miray, taburcu edildi.

Nakil yapılan en düşük kilolu hasta oldu

Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşük kilolarda nakil sayısının Türkiye'de ve Avrupa'da oldukça az olduğunu söyledi.

Bebek alıcılara anne ve babadan böbrek nakli yapmanın başarı oranının düşük olduğunu ifade eden Aliosmanoğlu, "Ameliyat sonrası böbreğin damarlarında problem çıkma ihtimali çok yüksek oluyor. 5 yaşındaki bir çocuğun böbreği Miray için şans oldu. Miray, Türkiye'de böbrek nakli yapılan en düşük ağırlıklı bebek oldu. Teknik olarak zor bir ameliyattı ancak başarılı geçti. Ameliyat sonrası böbreğin değerleri oldukça iyi" dedi.

Baba Mahmut Kaplan ise kızları sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde nakli gerçekleştiren ekibe minnettar olduklarını kaydeden Kaplan, kızlarının artık hayata gülümseyerek baktığını söyledi.

Kaynak: AA / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Ayten Kaplan Antalya Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title