Haberler

Şubat Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya ekonomisinde özellikle dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya ekonomisinde özellikle dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, belki bu milat belki Amerikan Merkez Bankası (Fed) kararı olacak" dedi.

Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarını Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ın ev sahipliğinde Palandöken Dağı'nda düzenlenen toplantıyla açıkladı.

Dün hayatını kaybeden Yaşar Kemal'i TİM olarak saygıyla andıklarını belirten Büyükekşi, "Tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. İnce Memed artık öksüz kaldı, tüm büyük eserleriyle büyük fikir adamının adını tekrar yad ediyoruz" ifadesini kullandı.

Özellikle ilk günden beri çözüm sürecine hep destek verdiklerini anlatan Büyükekşi, çözüm sürecinin Türkiye'nin geleceği adına, çok şeyler getireceğini söyledi.

Büyükekşi, "TİM olarak bir an önce barışın ülkemize huzur, refah getireceğine inanıyoruz, o yüzden de dün her iki tarafında da açıklamış olduğu konuların bir an önce hayata geçirilip, Türkiye'nin geleceği adına yapılacak çalışmaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Umuyoruz ki ömrünü de barışa adamış olan Yaşar Kemal'in vefatı barışın ebediyete tesis edilmesine vesile olur" diye konuştu.

Erzurum'un bölgenin cazibe merkezi konumunda bulunduğunu belirten Büyükekşi, kentin önemli bir kış turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

İhracatın bir ülkenin özellikle büyümesinde, üretim yapmasında çok büyük bir etken olduğunun altını çizen Büyükekşi, "İhracat demek üretim demek, üretim demek istihdam demek, refah demek ülkenin kalkınması demek. İhracata sizin de gereken önemi verip, gereken çalışmaları yapmalısınız. Bizler de size Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğimiz vasıtasıyla her türlü desteği vermek için hazırız" dedi.

Dünya ekonomisinde özellikle dış piyasalardaki hareketliliğin devam ettiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, belki bu milat belki Fed kararı olacak. Her ne kadar Fed Başkanı yeniden geçtiğimiz hafta faiz artırımına ilişkin net bir mesaj vermemiş olsa dahi faiz artırımının ABD'de 2016 yılında yapılacak seçimler sonrasına ötelenebileceği de gündemde. Bu tartışmalar bir yana, rakamlar ABD'de geniş çaplı bir iyileşmeye işaret ediyor. İstihdam artışları da Amerika'da özellikle güçlü seyrini sürdürüyor. Borsa endeksine baktığımızda Amerika da rekorlarını geliştiriyor."

Avro Bölgesi'de iyileşmenin 2014 yılının son çeyreğinde, özellikle Almanya'daki büyümenin etkisiyle hızlandığına dikkati çeken Büyükekşi, "Bu yıl AB-28'de yüzde 1,6, Avro Bölgesi'nde ise yüzde 1,2 büyüme bekleniyor. Yunanistan'ı kurtarma programı ise geçtiğimiz hafta onaylandı. Bu süre içinde yardımlar devam edecek ve Yunanistan'da yeni yapısal reform planını tamamlayacak ve AB'ye sunacak" dedi.

AB pazarını çok dikkatli bir şekilde takip ettiklerini ve yaşanan gelişmelerin ümit verdiğini anlatan Büyükekşi, diğer taraftan da petrol fiyatlarının düştüğünü, rublede sağlanan göreceli istikrara rağmen Rus ekonomisindeki yaşanan sıkıntıların gittikçe derinleştiğini vurguladı.

Büyükekşi, yoğun ihracat yapılan bölgelerin gerek Suriye'de, gerek Irak'ta, Libya'da, Yemen'de ve Mısır'ın Sina yarımadasında IŞİD'in varlığını genişletmesinin ayrı bir sıkıntı yarattığına dikkati çekerek, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikte uzlaşmaya yakın bir tavrın ortaya konmasının son derece önemli olduğunu, çünkü iki ülkede de ihracatta büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.

- Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması

Büyükekşi, Süleyman Şah Türbesi'nin ve karakolunun ani bir operasyonla boşatılmasını bölge adına önemli bulduklarını belirterek, Türkiye'nin bu hamleyle Türkiye'ye yönelik olası provokasyonların da önüne geçmiş olduğuna dikkati çekti.

Yakın coğrafyada yaşanan tüm bu gerginliklerin bir an önce sona erip, siyasi istikrarın ve barışın en kısa sürede sağlanmasının en büyük temennileri olduğunu dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisinde bu yıl fırsatlar yılı olarak görüyoruz. Bu yıl Türkiye, G-20 dönem başkanlığını yürütüyor. G-20, dünya gayrisafi milli hasılasının yüzde 85'ini, dünya ticaretinin ise yüzde 75'ini, dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor. Bu bütün platformun başkanlığını Türkiye yapıyor. Önemli bir platform ve bizim için de çok önemli. Belki 20 yıl daha elimize böyle bir fırsat geçmeyecek. O yüzden bu rüzgarla birlikte önemli fırsatları elimize geçirebiliriz."

"Dünya ticareti 1,4 büyürken, biz ihracatımızı yüzde 4 artırdık"

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararına da değinen Büyükekşi, Merkez Bankası'nın geçen hafta enflasyon beklenti ve öngörülerine bağlı olarak, temkinli ve kademeli bir faiz indirimine gittiğini anımsattı.

Faiz koridorunun üst bandında 50, gösterge faizinde 25 baz puan olarak gerçekleşen faiz indirim kararını olumlu bulduklarını ancak bu düzeyin ihracatçılar olarak beklentileri karşılamaktan oldukça uzak olduğunu dile getiren Büyükekşi, kısa vadede Merkez Bankası'dan faiz konusunda daha kararlı hamleler beklediklerini söyledi.

Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Reel ekonomiyi canlandırmak için daha somut ve kararlı adımlara ihtiyaç olduğunu söylemek istiyoruz. Merkez Bankamızın minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini ve politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini dört gözle bekliyoruz. Özellikle 2014 sonundan itibaren süregelen kurlardaki oynaklık ve paritenin ani düşüş ihracatçılarımız açısından büyük sıkıntılara soktu. 2014'te dünya ticareti 1,4 büyürken, bu kadar büyük soruna rağmen biz ihracatımızı yüzde 4 artırdık. Ancak bu yılın hemen başında aşırı değerlenen dolar ve hızla düşen euro-dolar paritesi bizi gerçekten çok zorluyor. İşte bu yüzden Merkez Bankası'nın doğru para politikaları izlemesinin, yeni dönemde kurların daha öngörülebilir olmasını da sağlayacağına inanıyoruz."

İhracatçıların kurlardaki dalgalanmalara ve avrodaki sert düşüşe hazırlıksız yakalandığını dile getiren Büyükekşi, bunun en önemli sebeplerinden birisinin firmaların hala kur riskini yönetmeye gereken ehemmiyeti göstermemelerindan kaynaklandığını belirtti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Mehmet Büyükekşi Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title