Haberler

Irak'taki Olaylar

Irak'ta, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul ve Kerkük'ün güney bölgelerini kurtarmak için Şii gruplar ile Kürtler arasında ortak hareket etme konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Irak'ta, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul ve Kerkük'ün güney bölgelerini kurtarmak için Şii gruplar ile Kürtler arasında ortak hareket etme konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Şii Bedir Tugayları Sözcüsü Kerim en-Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bedir Tugayları Lideri Hadi el-Amiri ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, dün, IŞİD'in kontrolündeki yerlerin kurtarılması hazırlıkları çerçevesinde Erbil kentinde bir araya geldiğini belirtti.

Nuri, "IKBY Başkanı Barzani ile Şii Bedir Tugayları Lideri Amiri, IŞİD kontrolündeki Musul ve Kerkük'ün güney bölgelerinde yürütülecek operasyonlara Şii milislerin katılması konusunda anlaşmaya vardı" dedi.

Bazı Kürt yetkililerin, Kerkük ve diğer çekişmeli bazı bölgelerde IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlara Şii milislerin katılmasına olumsuz bakmasının "Kürt halkının görüşünü yansıtmadığını" savunan Nuri, "Peşmerge güçleriyle koordinasyon olmadan Musul ve Kerkük'ün güney bölgesinin kurtarılması mümkün değil. Tıpkı, Salahaddin'in Amirli nahiyesi ile Diyala vilayetine bağlı es-Sadiye ve Celevla'da olduğu gibi" diye konuştu.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, terör örgütü ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Irak ordusuna IŞİD'e karşı mücadelede, "Şii Bedir Tugayı" ve "Mehdi Ordusu" gibi milis güçler de yardım ediyor.

IKBY ile merkezi hükümet arasında çekişmeli hassas bazı bölgelere silahlı Şii güçlerin girmesi zaman zaman gerginliğe neden olabiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Kerkük Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title