Haberler

Evde Sağlık Hizmetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarınca Evde Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarınca Evde Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik, ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında yapılması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca sunulacak evde sağlık hizmetlerinin teşekkül ettirilmesini amaçlıyor.

Evde sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları bünyesindeki eğitim ve araştırma hastaneleri, genel hastaneler veya dal hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezleri bünyesinde kurulan birimler ve aile hekimliği birimi vasıtasıyla sunulacak.

-Araç-gereç, tıbbi cihaz ve ilaçta standart

Evde sağlık hizmetinin sunulması sırasında, asgari standardı belirlenen araç-gereç ve tıbbi cihazların bulundurulması zorunlu olacak. Evde sağlık hizmeti sunumu esnasında gerekli olan ilaç veya sarf malzemesi, hizmeti sunan birim tarafından karşılanacak.

Birimlere, ekibin hastaya ulaşımını sağlamak için uygun bir araç ve/veya bir hasta nakil ambulansı tahsisi yapılacak.

-Randevu sistemiyle hizmet sunulacak

Evde sağlık hizmetleri, birim sorumlu tabibi, diş tabibi ya da aile hekimliği birimince, gerektiği hallerde müdavi tabip ya da ilgili uzman tabiplerle istişare edilerek hazırlanan ve koordinasyon merkezi sorumlusu tarafından uygun görülerek onaylanan çalışma ve iş planına göre yürütülecek.

Vakanın durumuna göre günlük, haftalık veya aylık dilimler halinde önceden hazırlanan, ziyaret gün ve saatlerini, ekipte yer alacak personelin unvan ve kimlik bilgilerini içeren ziyaret planı, hizmet verilecek hasta ve aile bireylerine önceden bildirilecek. Evde sağlık hizmeti mesai saatleri içerisinde ve randevu sistemiyle sunulacak.

-Hastanın yanında aileden biri bulunacak

Hastalara ait veriler, Halk Sağlığı Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında oluşturulan Evde Sağlık Hizmetleri Modülü kullanılarak kayıt altına alınacak.

İlgili mevzuatı gereği evde sağlık hizmeti alması uygun görülen kişilerin rızasının alınması zorunlu olacak. Kişinin tıbbi durumunun onay vermeye elverişli olmaması halinde, kanuni temsilcisinin "Aydınlatılmış Onam Formu" kullanılarak rızası alınacak.

Evde sağlık hizmetinin sunumu sırasında hastanın yanında ailesinden birinin veya bir yakınının bulunması sağlanacak. Yalnız yaşayan hastaların ziyaretleri, en az iki ekip elemanı tarafından gerçekleştirilecek.

Bakan onayıyla belirlenecek iller, evde sağlık hizmetlerini yönetmelik hükümlerine uygun olarak verecek. Bunların haricindeki iller ise evde sağlık hizmet sunumunu 1 Temmuz 2015'e kadar yönetmelik hükümlerine uyumlu hale getirecek. Bu süre Bakan onayı ile 6 ay uzatılabilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title